Want your
own Fotopage?






 
sydeen's photography
banner-fp2
By: sydeen Personel photoblog

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  >  >>]    [Archive]
Saturday, 13-Sep-2014 13:20 Email | Share | | Bookmark
Apa maksud F-Stop?

Pernahkah anda terdengar 'otai-otai' memberi komen pasal gambar; 'kalu kurangkan 2 stop, mesti cantik gambar ni'' atau 'kena pakai ND400 ni kalu nak layan Long Exposure sebab ia dapat mengurangkan exposure kepada 8-stop' so apakah yang dimaksudkan '2 stop dan 8 stop' itu?

F-Stops adalah unit ukuran mengenai kuantiti cahaya yang memasuki lensa. Ianya berhubungkait dengan bukaan aperture, masa dedahan (shutter speed) dan tetapan nilai ISO. Samalah kita menggunakan perkataan kaki atau meter untuk mengukur jarak. Sebagai contoh, lensa standard yang mempunyai f-numbers yang mewakili saiz bukaan lensa yang berbeza:f/2.8 > f/4 > f/5.6 > f/8 > f/11 > f/16 > f/22. Terdapat perbezaan kuantiti kemasukan cahaya diantara f/2.8 dengan f/4 dikira sebagai 1-stop.

Perbezaan antara f/4 dengan f/5.8 juga dikira sebagai 1-stop dan juga f/8, f/11, f16, f/22 hingga seterusnya.Teori yang sama juga diguna pakai untuk kelajuan shutter. Kebanyakan kamera mempunyai kelajuan shutter dalam lingkungan 30sec sehingga 1/4000sec (bergantung kepada jenis kamera). Sebagai contohnya:1 > 1/2 > 1/4 > 1/8 > 1/16 > 1/30 > 1/60 > 1/125 > 1/250 > 1/500 > 1/1000. Sebagaimana f-number, setiap berubahan menaik atau menurun dikira sebagai 1-stop. Begitulah juga dengan ISO. Sebagai contoh:100 > 200 > 400 > 800 > 1600 > 3200 dan seterusnya.Setiap perubahan pada ISO setting dikira sebagai 1-stop.

Bagaimana nila F-stop ini disukat? Secara perincinya utk menerangkan prihal F-Stop, apakah hubung kait antara aperture dgn f/stop tersebut? Aperture merujuk kepada size pembukaan diafragma lensa yang mengawal jumlah kemasukan cahaya ke medium (filem/sensor gambar) dan f itu merujuk kepada 'focal length' dalam pengiraan nilaian aperture tersebut.


sebagai contoh, kita ada lensa 50mm dengan aperture 4.0, jadi f/4.0 itu merujuk kepada saiz sebenar diameter bukaan diafragma lensa tersebut ialah

f/4.0 = 50mm/4.0 = 12.50mm dia.

dan jika kita buka lagi aperture kepada 2.0, f/2.0 itu mengambarkan saiz diameter semasa itu ialah

f/2.0 = 50mm/2.0 = 25.00mm dia.

Oleh itu perbezaan aperture f/4.0 dengan f/2.0 ialah sebanyak 4 kali kemasukan cahaya dan ianya merujuk kepada luas permukaan diafragma iaitu

untuk f/4.0, luas bukaan ialah (22/7)*(12.5^2)/4 =122.77mm^2

manakala f/2.0, luas bukaanya (22/7)*(25.0^2)/4 =491.07mm^2

iaitu perbezaan sebanyak 2-Stop (2 x gandaan).

Stop dalam istilah fotografi di sini ialah perbezaan nilaian exposure iaitu dalam bentuk gandaan penuh (full-stop) atau gandaan separuh (half-stop) dari jumlah kemasukan cahaya kepada sensor (medium) tersebut. Terdapat beberapa standard Full-Stop yang merujuk kepada nilai aperture iaitu f-numbers;

1, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32, 45, 64

Kesemua setting diatas dibezakan oleh 'one full exposure value' atau 'one full-stop' dan ia mewujudkan satu skala full f-stop. Kesimpulannya apabila kita menutup lens 50mm daripada aperture f/2.0 kepada f/4.0, kita telah menurunkannya kepada 2 full-stop.

Perlu diingatkan juga, kamera dslr hari ini telah menawarkan 2 tambahan skala f-stop selain dari standard full-stop iaitu skala 'half-stop' dan skala 'third-stop', walau bagaimanapun skala 'standard full-stop' ada dikebanyakan kamera dan mudah untuk dihafal dan dipelajari.

skala 'Half-stop Aperature'
1, 1.2, 1.4, 1.7, 2, 2.4, 2.8, 3.3, 4, 4.8, 5.6, 6.7, 8, 9.5, 11, 13, 16, 19, 22

skala 'Third-stop Aperature'
1, 1.1, 1.2, 1.4, 1.6, 1.8, 2, 2.2, 2.5, 2.8, 3.2, 3.5, 4, 4.5, 5.0, 5.6, 6.3, 7.1, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 16, 18, 20, 22


so apakah kegunaan atau kepentingan f-stop aperture ni?

Pertama, f-stop atau bukaan apature ini ialah untuk mengawal jumlah cahaya yang masuk ke dalam kamera ketika merakamkan sesuatu gambar. Lebih besar bukaan apature, lebih banyak cahaya yang masuk dan begitu juga sebaliknya..

Kedua, untuk mengawal DOF (depth of field). Salah satu faktor untuk mengawal DOF ialah dengan menggunakan apature setting ini. Lagi besar bukaan apature, lagi tipis DOF dan begitu juga sebaliknya.. apa itu DOF?, nanti kita bincang di lain waktu la ya.. hehehe


Hubungkait F-stop dengan shutter speed

Sebagaimana semua maklum, exposure (dedahan cahaya) amat berkait rapat dengan aperture, shutter speed dan iso. Apa yang ingin dibincangkan sedikit disini adalah apakah hubungkait f/stop dengan aperture dan shutter speed?

Selalunya perbezaan aperture ditandakan dalam 'f/stop', perubahan kelajuan shutter biasanya hanya dipanggil 'stop' atau mungkin nilai dedahan (exposure); contoh selalu orang bercakap pasal slow shutter dan ada juga orang memanggilnya long exposure iaitu melibatkan kelajuan shutter.

Andaikan kita ingin merakam air terjun pada waktu pagi, sebagai contoh dengan ISO 100, set aperture kepada f/16 dan kelajuan shutter yang ditetapkan pada waktu itu ialah 1/8sc dan hasilnya kita akan melihat motion pada air terjun tersebut. Andaikan kita ingin bekukan pergerakan air terjun tersebut dengan ketetapan exposure yang telah digunakan sebelum ini. Apa yang perlu ialah kita tetapkan kelajuan shutter pada kadar yang tinggi.

Dengan mengandaikan kita mengetahui berapa f-stop yang perlu ditambah pada kelajuan shutter tersebut, dengan mudah boleh mengira nilai aperture yang sesuai dengannya. contohnya jika kita meningkatkan kelajuan shutter kepada 1/500sc, yang perbezaan f-stopnya adalah 6-stop, oleh itu ketetapan aperture kita ialah f/2.0

contoh kesalingan aperture vs shutter speed (bukan satu ketetapan umum ni.. contoh sahaja)


Akhir sekali, jika ada kekurangan atau kesilapan info yang dinyatakan, diharap rakan-rakan dapat memberi teguran agar kesilapan itu dapat diperbaiki dan seterusnya dengan sedikit penerangan di atas semoga ianya dapat membantu teman-teman yang lain untuk berlanskap dengan lebih baik lagi


Tuesday, 20-May-2014 05:17 Email | Share | | Bookmark
Surabaya - Ijen - Bromo 2014

November tahun lepas kami pergi ke Medan dan Danau Toba dengan kawan-kawan yang bukannya terdiri dari jurugambar, jadi peluang untuk merakam gambar yang dihajati agak terbatas. Masa untuk mengambil gambar pun hanya beberapa minit sahaja dan kadang kala perlu berlari sebab mengejar masa.

Kali ini kami ke Surabaya – Kawah Ijen dan Bromo selama seminggu(4-11 April) seramai 22 orang dan yang paling bestnya adalah semuanya jurugambar. Ekpidisi ini diketuai oleh Ali Samsul Bahar (drAli) dari Kuantan dan dari Persatuan Jurufoto Kuantan yang terkenal dengan siri foto travelnya. Jika siapa dikalangan penggemar gambar nature memang saja sangat kalau tidak mengenali beliau. Kami merancang program ini sejak pertengahan 2013 dan kebanyakkan dari kami tidak sabar untuk menunggu masa berlepas.

Ada antara mereka yang sudah seminggu berkemas dan bersiap bersedia untuk ke sana. Aku pulak siap buat surat sokongan lagi untuk pastikan tidak tercicir lagi kali ini. Bukan senang nak dapatkan cuti 5 hari tu pada hari bekerja biasa. Hanya aku dan Khazari dari Melaka manakala selebihnya dari Johor, KL, Sabah dan pantai timur. Kami dimaklumkan bahawa cuaca di pergunungan agak sejuk, jadi sila sediakan pakaian sesuai.

Permandangan puncak Kawah Ijen sejam sebelum sampai.

Hari pertama 4 April 2014
Flight kami pukul 10.45 malam tapi rombongan dari Kuantan bergerak seawal 8.00 pagi dari sana dengan bas. Oleh kerana mesej tak putus-putus masuk ke wasap group sebab masing-masing update dan telah mula melangkah, maka kami dari Melaka pun tak senang duduk. Aku bergerak dalam pukul 11.00 pagi juga menaiki bas ke LCCT sebab mengambil kira masa perjalanan selama 2 jam dan dalam pukul 5 petang kami akan berkumpul di LCCT.

Sebelum ini kami hanya berhubung melalui facebook dan wasap dan kini kami bersua muka dan berkenal-kenalan antara 22 orang. Mereka memang sporting dan saling berkongsi pengalaman foto travel yang telah diikuti. Amat menarik dan teruja sebab ada yang telah sampai ke China, Taiwan dan Korea dengan fotografi.

Masa menunggu untuk berlepas pada 10.45 malam seakan pantas berlalu dengan pelbagai cerita menarik rakan-rakan rombongan. Sejak peristiwa MH370, aku agak gayat naik kapalterbang ni tapi hanya ini sahaja pilihan yang ada. Kami semua satu flight yang akan memakan masa lebih 2 jam ke Surabaya.

Penambang belerang yang mampu membawa beban hingga 90kg

Hari kedua 5 April 2014
Kami selamat mendarat di lapangan terbang Juanda Surabaya sekitar 1.00 pagi dan disambut oleh tour guide kami, Mas Kabul yang bakal menamatkan zaman bujangnya akhir tahun ini. Khabarnya, dia menjadi pemandu pelancong drAli sejak 2006 lagi dan memang berpengalaman mendaki semua gunung di Indonesia. Seorang yang cool dan sabar dengan karenah kami semua.

Kami dibawa dengan dua buah van besar ke Kawah Ijen sejauh lebih 200km. Van kami hanya diperuntukkan untuk 22 orang dah penuh termasuk beg kamera dan pakaian. Setelah melalui jalan yang aku kira agak teruk dengan jem, sempit, selekoh dan berlubang akhirnya kami sampai jam 5.00 petang tanpa menjamah nasi pun. Kami hanya berbekalkan roti dan air yang dibeli semasa singgah diperjalanan. Dalam perjalanan masa kami banyak dihabiskan dengan menikmati suasana kehidupan rakyat di sana dan landskap gunung ganang yang amat cantik. Banyak juga kawasan menarik sekitar pantai tapi kami hanya mampu melihat saja sebab destinasi kami adalah ke Kawah Ijen. Permandangan bertambah menarik sejam sebelum sampai ke destinasi kerana kami melalui lereng gunung dan merentasi gaung yang dalam. Kalau van terbabas memang habis la.

Hanya terdapat satu kedai sahaja di sana dan kami dalam kelaparan semuanya serbu ke sana. Dengan sepinggan nasi goreng dan teh hangat yang berharga Rp10,000 dah amat murah rasanya. Mak cik kedai tu masak tanpa henti hingga ke malam ditambah pula dengan kehadiran pekerja penambang belerang yang turun naik naik dari gunung. Awal malam hujan mula turun dan suhu pun turut turun. Kami dimaklumkan suhu waktu malam di tapak perkhemahan kami adalah sekitar 12-15 darjah celsius. Tanpa pakai baju sejuk atau long john memang tak boleh tidur la.

Kami hanya tidur dalam khemah yang disediakan sementara menunggu masa mendaki sekitar 2.00 pagi nanti dengan harapan selepas hujan reda nanti langit akan cerah dihiasi ribuan bintang bercahaya.


Hari ketiga 6 April 2014
Malam yang agak sejuk dan hujan belum berhenti tapi menampakkan tanda akan berhenti tidak lama lagi, kami habiskan masa dengan berbual tanpa tajuk. Rasanya tidur pun lebih kurang je sebab baru sekejap kami dikejutkan untuk bersiap sedia untuk mulakan pendakian. Bila keluar khemah, alangkah indahnya bintang-bintang bergemerlapan di langit yang cerah bersinar. Allah dan makhbulkan doa kami.

Selepas drAli memberi sedikit taklimat dan berdoa, kami pun memulakan langkah dalam kedinginan malam dengan berbekalkan led head lamp. Siap berpakaian long john dan jaket, rupanya ia akan jadi panas apabila 5 minit mula mendaki. Pendakian dijangka memakan masa 3 jam bagi yang tidak biasa macam aku ni tapi hanya 2 jam bagi penambang belerang. Memang luarbiasa. Di sepanjang pendakian kami tak lepas dari memandang ke langit melihat keindahan bintang yang jarang-jarang kelihatan di Malaysia. Semasa berhenti rehat kami tidak melepaskan peluang untuk merakamkannya.

Setelah agak lama mendaki tibalah di puncak gunung Kawah Ijen. Suasana masih gelap tapi dengan bau tengik belerang membuktikan bahawa kami kian hampir dengan kawah. Bila berdiri di tepi kawah yang amat besar kelihatan lampu-lampu mungkin juga dari rombongan kami yang telah sampai di dasar kawah. Rupanya kami perlu turun menyusuri batu batan yang kasar ke bawah dengan anggaran hampir 1 kilometer. Agak jauh dan dalam tapi kami tetap teruja dan berhati-hati.

Bila tiba di dasar, bau asap kian menyesakkan pernafasan dan kelihatan kelompok api biru yang menjadi buruan utama kami ke sini. Kami tidak membuang masa dan terus merakamkan gambar sebanyak mungkin sebelum asap semakin bertambah. Suasana awal pagi banyak membantu kerana tiada tiupan angin yang membuatkan asap tersebar ke seluruh kawah dan melemaskan kami.

Dua kali aku tersedak asap walaupun memakai topeng keselamatan dan aku memilih untuk terus naik ke atas kerana takut. Rakan-rakan lain ada yang terus merakamkan gambar dan bergerak dari kepulan asap yang semakin merebak kerana tiupan angin. Aku kagum dengan ketabahan pekerja penambang belerang yang tahan lasak dengan asap belerang dengan hanya berbekalkan kain basah untuk bernafas.

Langit kian cerah menandakan sudah masuk waktu subuh dan kami solat hanya beralaskan jaket dan berwuduk dengan bekalan air mineral. Bila cahaya semakin cerah kelihatan kawah gunung yang aku kira amat besar dan luarbiasa. Di tengahnya terdapat satu tasik dengan air berasid yang kehijauan dan kelihatan wap menandakan suhunya yang panas. Dari pembacaan di blog dan wikipedia, sekiranya kita terjatuh dalam tasik berkenaan, hanya beberapa minit sahaja badan kita boleh mereput kerana pekatnya kandungan asidnya.

Kami menghabiskan masa sehingga pukul 10.00 pagi sebelum mula turun ke tapak perkhemahan dan bersarapan sekadar mengalas perut dengan pop mee serta teh hangat. Di sini mereka hanya minum teh hangat, jadi jangan mimpi lah kalau kita berhajat nak minum milo atau nescafe. Memang tak ada.

Setelah bersiap dan berkemas, kami mula bergerak ke destinasi seterusnya iaitu tempat air terjun Belawan yang airnya agak panas dari sungai Kali Pahit. Tempat ini berada di Desa Kalianyar, Kecamatan Sempol 52 km dalam jajahan Bondowoso Katimor dan airnya juga datang dari Kawah Ijen dan berasid, kekuningan. Kami akan bermalam di sana dan perjalanan memakan masa 1 jam. Kawasan ini juga adalah ladang kopi dan menghasilkan kopi luwak (najis musang) yang berharga Rp15,000 secawan.

Waktu malamnya kami tidur agak awal dan selesa kerana beralaskan tilam empuk dan mungkin juga kepenatan. Esok kami akan melawat air terjun Balawan yang 30 minit berjalan kaki dari resort berkenaan melalui rumah kongsi pekerja ladang kopi.


Hari keempat 7 April 2014
Suasananya agak biasa dan kami hanya bersantai sambil merakamkan beberapa gambar air terjun berkenaan dan bersiap untuk ke destinasi seterusnya iaitu air terjun Mandakaripura yang terletak di Kecamatan Lumbang, Probolinggo iaitu juga termasuk dalam kawasan Taman Nasional Bromo Tengger Semeru.

Dalam pukul 11.30 pagi kami bergerak ke sana dan memakan masa hampir 2 jam dengan keadaan jalan yang bergunung ganang. Air terjun yang luarbiasa dan sangat tinggi sehingga air yang jatuh umpama hujan sahaja. Sesiapa saja yang mengunjugi tempat ini akan basah dan agak susah untuk mengambil gambar jika kamera tidak dilengkapi casing kalis air. Hanya beberapa keping gambar sahaja berjaya dirakam. Sebenarnya kami hanya singgah di sini dalam perjalanan ke gunung Bromo.

Kami tidak mengambil masa yang lama di sini kerana sebelum malam kami mesti sampai di Taman Nasional Bromo Tengger Semeru yang menjadi destinasi kedua penting selepas Kawah Ijen. Perjalanan yang mengambil masa 3 jam dirasakan sebentar kerana permandangan gunung-ganang indah yang di kiri kanan kami. Sekitar taman negara Tengger Semeru suasananya seakan Cameron Highland dengan cuaca yang dingin dan penduduknya yang giat bertani.

Kami bermalam di dua buah homestay yang telah diuruskan oleh jurupandu kami Mas Kabul. Suhu dingin waktu malam di sini boleh mencapai 10 darjah selsius dan lebih rendah bila terdapat tiupan angin. Kami tidur agak awal kerana dalam pukul 3.00 pagi kami mula bergerak ke tanah tinggi penanjakan untuk mendapat permandangan yang sangat cantik semasa awal pagi.

Kami bergerak dengan 4 buah jeep yang akan merentasi padang pasir putih seawal 3.00 pagi untuk ke tanah tinggi Penanjakan dan berharap pengunjung tidak ramai tapi sangkaan kami meleset kerana pengunjung yang sangat ramai. Dengan suhu yang dingin dan angin yang agak kuat, agak susah untuk merakamkan gambar. Permukaan lens akan cepat berkabus dan kita perlu bersedia untuk sentiasa lap dengan kain kering. Suasana dan permandangan dari sini amat luarbiasa dengan keindahan ciptaanNya. Satu ketika, kabus amat tebal hingga menenggelamkan punca Semeru.


Hari kelima 8 April 2014
Sekitar pukul 8.30 pagi kami mula turun untuk melihat suasana gunung Bromo dari dekat. Lebar mulut kawah ialah 800 meter dengan ketinggian 2392 meter dari aras laut. Gunung ini masih aktif dan bunyi deruman kawah memang menakutkan pengunjung yang baru pertama kali ke sini. Letusan terakhir gunung ini ialah pada tahun 2011. Gunung Batok adalah seakan kembar Bromo kerana ia berdekatan dan lebih tinggi dari puncak Bromo.

Menjelang tengahari kami melawat di bahagian belakang Bromo iaitu tanah pamah safari yang terdiri dari kawasan lapang berumput. Seterusnya kami menyusuri denai di savannah ke Ranu Pani iaitu kampung tertinggi di pulau Jawa. Ia terletak 2100 meter dari aras laut dan juga merupakan post pendakian ke puncak Semeru. Sebuah tasik semulajadi yang agak luas berada di kampung ini. Tidak banyak gambar boleh dirakamkan kerana kami hanya berjalan santai tapi bagi penggemar street shot, tempat ini memang terbaik.

Disebelah petang kami hanya berlegar disekitar homestay yang masih banyak kawasan menarik untuk dilawati. Untuk mendapat gambar yang menarik kita tidak boleh tergesa-gesa tapi perlukan masa dan tenang terutama melibatkan human interest. Ada juga antara kami merancang untuk kembali ke penanjakan kerana tidak berpuas hati dengan hasil semalam.


Hari keenam 9 April 2014
Selepas sarapan dalam pukul 12.00 tengahri kami mula bergerak ke Surabaya untuk melawat sekitar pasar Pabean. Kami sampai pada pukul 9.00 malam dan bermalam di sebuah hotel bajet berdekatan lapangan terbang supaya tidak terkejar-kejar untuk ke sana nanti. Semuanya keletihan dan tidur awal.


Hari ketujuh 10 April 2014
Pada awalnya kami plan untuk merakam sunrise di pantai berdekatan dan seterusnya ke pasar Pabean tapi oleh kerana hari Jumaat, maka kami hanya ke pasar Pabean sahaja. Bagi penggemar street shot, ini lah tempatnya kerana pelbagai ragam manusia boleh dirakam dan tidak terdapat di Malaysia.

Oleh kerana ini adalah hari terakhir kami di sini manakala flight pukul 6.25 petang, kami mengambil keputusan untuk berada di sekitar kota Surabaya sahaja. Keadaan trafik di sini sukar diramal dan selalu jem. Kami tidak mahu mengambil risiko terlepas penerbangan balik. Masa juga boleh terbuang jika mengalami masalah imigresen masa check in.

Kami selamat mendarat di LCCT pada pukul 9.55 malam dan pulang ke destinasi masing-masing. Kalau nak ikutkan tahap kepuasan dan gambar yang dapat dirakam, aku hanya bagi 7/10 sahaja sebab kami banyak terlepas spot menarik. Mungkin ia hanya menarik dari pandangan mata aku tapi sebaliknya dari pandangan mata orang lain. Tapi kami redha sebab inilah risikonya bila datang secara berkumpulan, ramai pulak tu.

Banyak gambar yang perlu diteliti, diproses dan pilih mana yang mempunyai commercial value...


Gambar akan dimasukkan kemudian...


Wednesday, 6-Nov-2013 23:33 Email | Share | | Bookmark
Medan, Indonesia: Sebuah Catatan 72 jam


Dari kiri: Bapak Shahrin, bapak Azli, bapak Noraisman, bapak Khazari, bapak Nano dan bapak Saidin. Semua dah jadi bapak daaaa

Trend rakyat Malaysia melancong ke Indonesia dah agak lama dan ia semakin menjadi-jadi sejak syarikat penerbangan Air Asia membuat pekej tambang murah ke sana. Ada beberapa faktor yang membuatkan ramai rakyat Malaysia suka melawat Indonesia dan antaranya ialah dengan kos yang rendah, bahasa yang sama dan dekat.

Kami pun ada ada beberapa sebab untuk ke sana iaitu untuk merakam keindahan lanskap, bersua muka dengan ahli kelab radio amatur dan membeli belah. Jadi tujuan kami berlima tentunya tidak sama dan ini memberi pengalaman yang lebih berbanding mereka yang pergi dengan satu tujuan.


Pertama kali dalam hidup jadi jutawan.


Kita biasa membaca catatan mereka yang berkunjung ke sana melalui blog-blog atau melalui cerita pengalaman rakan-rakan yang pernah ke sana termasuklah saya sendiri. Jadi jalan cerita dan pengalaman mereka hampir sama iaitu dengan harga barangan yang murah, banyak pilihan, keindahan gunung-ganangnya dan budaya mereka hampir sama dengan kita.

Oleh kerana pengalaman pertama menempah tiket secara online, semestinya kami melakukan beberapa kesilapan dan ini kami anggap sebagai pengalaman untuk menjadi panduan kepada mereka yang akan ke sana nanti. Jadi perancangan yang teliti perlu dibuat supaya segala perbelanjaan dan masa digunakan secara maksimun disepanjang percutian kita nanti.


Bapak-bapak sedang menunggu flight ke Kota Medan. Muka ngantuk.

Hari Pertama
Setelah beberapa kali berbincang kami berlima membuat keputusan untuk bergerak dengan kereta Shaharin ke LCCT. Kawannya dari KL akan menghantar dan menjemput kami nanti. Jadi kami tidak perlu lagi memikirkan tentang kos parking kereta di LCCT yang mencapai ratusan ringgit sehari. Memang dasar kapitalis sungguh.

Penerbangan kami pukul 7.40 pagi, bermakna kami kena check in sekurang-kurangnya 45 minit lebih awal. Jadi terpaksalah kami bergerak awal iaitu pada 12.00 tengah malam dari Melaka. Sementara menunggu pagi tu pandai-pandailah habiskan masa.

Penerbangan 7.40 pagi dari LCCT dan sampai di sana pada 7.20 pagi. Ya betul, sampai pukul 7.20 pagi. Bermakna awal 20 minit kerana mengikut waktu di sana yang lewat 45 minit. Cabaran perjalanan kami bermula apabila menjejakkan kaki di lapangan terbang Kuala Namu dengan perjalanan dengan kereta mengambil masa lebih sejam. Lapangan terbang baru 4 bulan dipindahkan dari lapangan terbang lama di Polonia, agak berdekatan pekan Medan.


AAsia yang menjadi kuda tunggangan kami

Oleh kerana pemandu pelancong kami juga ditempah secara ‘online’ dan melalui orang tengah maka timbul kesulitan untuk kami mencarinya. Nasib baik kami ada menyimpan nombor telefonnya tapi lapangan terbang baru ini masih belum disediakan telefon awam. Telefon bimbit kami semua tidak boleh digunakan kerana ia dari Malaysia.
Sementara kami mundar mandir mencari idea ada seorang lelaki menyapa dan bertanya samada kami perlukan pengangkutan. Bila diberitahu masalah kami, lelaki berkenaan menawarkan untuk menggunakan telefon bimbitnya untuk menghubungi pemandu pelancong yang kami tempah sejak awal lagi iaitu Pak Nano. Rupanya pak Nano memang sedang menunggu kedatangan kami di sekitar lobi tapi oleh kerana orang ramai dan kami belum pernah bersua muka, ia agak sukar.

Perbualan dengan pak Nano tidak sampai 1 minit, kami dikenakan bayaran menggunakan telefon berkenaan sebanyak Rp5000 oleh lelaki tersebut. Boleh tahan. Nasib Shahrin ada sediakan duit kecil. Kalau nak harapkan yang lain, rata-rata mempunyai duit besar Rp100,000 sebanyak 3 keping yang ditukar dua tiga hari sebelum berangkat. Bila tiada duit pecah maka lebur lah Rp100,000 dari hadapai masalah yang seterusnya.

Pak Nano kelihatan agak mudah mesra dan kami cepat menyesuaikan diri dengannya. Kenderaan rasmi kami selama 3 hari ini ialah sebuah kereta Toyota Avanza [dikenali sebagai Daihatsu Xenia di Indonesia] yang masih kelihatan baru kerana ada plastik yang belum ditanggalkan. Rancangan hari ini ialah selepas menukar duit dari money changer, sarapan, kami terus dibawa ke pekan Parapat di tepi tasik Danau Toba. Bunyi macam dekat tapi perjalanan kami mengambil masa selama lebih 4 jam dengan keadaan jalan yang agak teruk dan sesak dengan kenderaan.

Dalam perjalanan kami singgah di Tebing Tinggi untuk solat di masjid antara tertua di daerah berkenaan sambil pekena pisang goreng di gerai tepi jalan. Sebelum sampai di pekan Kota Simalungun, kami singgah minum air kelapa diperah limau nipis. Shaharin kata sedap tapi aku rasa macam pelik jer. Noraisman yang bayarkan, kena Rp85,000 katanya untuk 6 biji kelapa. Kalau ditukarkan kepada duit kita dalam RM4 jugak sebijik. Satu kali ganda dari harga di Malaysia. Cekik darah betul tapi kami redha je la.

Perjalanan diteruskan dengan jalan agak cantik kalau nak dibandingkan dengan lain-lain jalan di sekitar Medan. Kenderaan agak banyak dari kedua-kedua arah dan mujurlah pak Nano seorang pemandu yang tangkas. Melihat cara pemanduannya, kalau berada di Malaysia memang berguni la surat saman akan sampai setiap bulan. Macam rally beb. Banyak pekan menarik disepanjang perjalanan kami seperti pekan Deli Serdang, Tebing Tinggi dan Kota Simalungun tapi kami teruskan perjalanan kerana hari sudah lewat.

Setelah melepasi pekan Tebing Tinggi kebanyakkan penduduk tempatan didominasi oleh kaum batak yang beragama kristian. Walaupun wajah mereka hampir sama dengan penduduk Medan lain, mereka boleh dibezakan dengan budaya dan gaya hidup mereka. Antaranya ialah terdapat banyaknya bangunan gereja akan kelihatan disetiap kilometer di tepi jalan dan mereka juga adalah pemakan babi tegar. Papan tanda restoran ‘Babi Panggang’ kelihatan biasa di sini.

Setelah lebih 4 jam perjalanan dengan kepala yang mamai kami tiba di pekan Parapat menjelang senja. Kami belum membuat keputusan muktamad mengenai tempat bermalam. Jadi kami terpaksa mundar mandir mencari bilik yang sesuai dengan bajet di sekitar pekan berkenaan. Kebanyakkannya mahal dan ada bilik yang mencapai Rp800,000(RM228) untuk satu malam. Bilik saja pun, kalau taraf hotel munasabah la. Kebetulan pula Shaharil ada seorang kenalan kelab radio amatur iaitu pak Daney yang juga menyediakan bilik penginapan di pekan berkenaan. Jadi kami pun bermalam di situ. Baru Rp100,000(RM28.50) untuk satu malam. Ini lah untungnya bila ada kenalan terutama di luar kawasan kebiasaan kita.


Kami dijamu oleh Pak Deney di Parapat. Walaupun dia bukan Islam, kami belasah je la.

Suhu di sini agak dingin iaitu 23 darjah celcius waktu siang manakala 21 darjah di waktu malam dan bilik kami tiada kipas mahu pun aircond. Cuaca selalu mendung dan berawan kerana tempat ni tinggi dari aras laut dan tempat pertemuan antara cuaca sejuk dan panas. Hanya kadangkala sahaja langit kelihatan membiru kerana tiupan angin agak kencang di puncak gunung. Setakat ini tidak ada lagi gambar-gambar menarik untuk dirakam dan kami antara jurugambar agak kecewa takut-takut ia akan berterusan hingga hari ketiga. Sebelum tidur kami merancang pergerakkan untuk esoknya bersama pak Nano supaya kami boleh merakam gambar-gambar seperti rancangan awal kami. Jadi kami mengambil keputusan untuk bergerak melalui jalan lain untuk kembali ke Medan. Jadi kami akan menyusuri tepi tasik Danau Toba dengan permandangan yang mengujakan hingga ke pekan Berastangi. Itu cerita dan janji pak Nano pada kami berlima.


Pekena kopi O sambil sembang. Nampaknya kami terpaksa dengar baik-baik apa yang dicakapkan. Kalau tak angguk je la.

Hari Kedua
Kami bangun awal iaitu serentak dengan azan subuh dari sebuah masjid berdekatan. Air untuk kami mandi agak sejuk, pemanas air tidak disediakan dan ada antara kami yang tangguh untuk mandi sehingga sampai ke pekan Medan nanti. Sebelum bergerak, kami bersarapan di gerai berdekatan dengan nasi lemak telur goreng. Ringkas tapi berbaloi, janji halal dan murah. Rp70,000 untuk 6 orang termasuk pak supir kami. Lagi pun itulah menu yang ada dan menjadi sajian penduduk tempatan setiap hari.


Tempat penginapan kami di Hotel Singgalan, Parapat. Siap kodinat gps tuuu


Bapak Shaharil sedang 'mengeram telur' kesejukan di lobi penginapan kami di Parapat.

Cuaca agak baik dan kami memulakan perjalanan menyusuri tasik. Memang benar apa yang dijanjika pak Nano iaitu permandangannya amat mengujakan. Memang indah dengan tasik yang luas berlatar belakang gunung ganang semula jadi dengan suhu yang kedinginan. Tapi kami hanya singgah di satu-satu tempat hanya beberapa minit sahaja sebab mengejar masa. Memang kami dah agak sebab rombongan kami ini hanya tiga orang sahaja yang mengambil gambar. Lagi pun kami kena sampai di pekan Medan sebelum magrib untuk acara seterusnya dengan Shahrin bersama kelab radio amatur Orari. Biasanya untuk peluang kami mengambil gambar yang menarik dan tenang, sekurang-kurangnya lima hari diperlukan.


Sarapan pagi. Janji negara amannn

Hari Ketiga
Suasana pagi hampir sama dengan Cameron Highland iaitu dengan suhu agak dingin dan tenang. Semasa meninjau sekitar untuk mencari kedai bersarapan kami terserempak dengan 2-3 orang yang kami agak orang tempatan sedang berjogging. Kami bersarapan nasi putih di gerai berdekatan kerana tidak mahu membazir masa mencari kedai lain. Kedai makan di sekitar pekan Parapat ini kebanyakkannya kepunyaan kaum Batak. Kami fobia bila melihat papan tanda ‘Babi Panggang’ dan sedaya upaya menjauhinya.


Bapak Khazari sedang khusyuk berkarya


Air terjun Sipiso piso yang keluar dari kebun jagung dan terjun untuk ke Tasik Toba


Salah satu permandangan disepanjang laluan kami menuju Berastagi melalui tepian Tasik Toba

Nasi putih hanya berlaukkan sambal dan telur goreng serta teo O panas. Cukup ringkas tapi memgenyangkan. Kami faham bahawa ini bukan masa yang sesuai untuk merunggut itu ini bila berada di tempat orang. Jika dah ada makanan halal tu kira amat memadai dan bersyukur dari kami berpuasa hingga jumpa makanan lain.

Selesai sahaja bersarapan kami terus bergerak menyusuri tasik Danau Toba dengan permandangan amat luarbiasa. Ya, permandangan sebegini tiada di Malaysia. Kami menyusuri hampir separuh bahagian tepi tasik berkenaan. Permandangan yang luarbiasa. Memang ini lah tujuan utama kami untuk ke sini iaitu merakam keindahan alam ciptaan dan mengagumi kekuasaanNya. Kami tau bahawa banyak lagi kawasan pergunungan yang lebih cantik dari ini di Indonesia berdasarkan gambar-gambar yang kami lihat di internet.

Untuk mengejar masa kami mengambil gambar dengan cara agak tergesa-gesa dan ini bukannya cara yang bagus untuk mengambil gambar lanskap. Tapi kami akur kerana dalam masa yang sama masa juga mengejar kami. Kami juga kena faham bahawa ini bukanlah trip bagi jurugambar sepenuhnya. Kebanyakkannya tempat yang kami berhenti hanya lah sekitar 5-10 minit sahaja. Paling lama ialah dipuncak tertinggi berhampiran Berastagi iaitu dalam 30 minit. Rasanya permandangan dari sini amat cantik, amat berbaloi walaupun dikenakan bayaran Rp100,000 untuk sekali masuk. Tidak lupa juga kami sempat singgah di air terjun Sipiso-piso yang berada 800meter dari aras laut dengan dikelilingi gunung ganang menjadi landmark Berastagi.

Dalam perjalanan balik ke Medan, kami sempat singgah di dataran tinggi Gundaling untuk merakam gunung berapi Sinabung dan Sibayak yang sedang aktif. Kami juga dimaklumkan bahawa sebaik saja kami sampai di pekan Medan petang berkenaan, gunung Sinabung telah meletus. Kami bernasib baik kerana tidak terperangkap dalam kesesakan dikala penduduk tempatan sibuk menyelamatkan diri. Gunung ini tidak pernah meletus sejak tahun 1600 tetapi aktif pada tahun 2010. Sementara kenkawan lain mengambil gambar, kami berlima sempat juga merasa hidangan indo mee. Kalau kat Malaysia kita panggil Meggi la. Rp15,000 semangkuk dengan the O. Mahal siot.


Gunung Sinabung yang meletus sebaik saja kami meninggalkan Gundaling


Gunung Sibayak yang sedang diliputi asap kerana ia sedang aktif. Jaraknya hanya beberapa kilometer sahaja dari Gunung Sinabung

Walaupun jarak antara pekan Berastagi dan Kota Medan hanya 66km, perjalanan kami mengambil masa hampir 3 jam. Itu pun pak supir kami adalah yang terbaik di Kota Medan iaitu Pak Nano. Kami ada melalui satu kampung di daerah Kota Binjai dimana jalanrayanya amat terdesak dan teruk. Sejam kami dilambung dengan jalan berlubang dan becak.


Perjalanan balik ke Medan.Bapak Shaharil kepancitan

Kami sampai di Kota Medan setelah azan magrib dan check in di hotel Madani untuk berehat seketika. Malam ni giliran bapak Shahrin punya acara iaitu menghadiri perjumpaan kelab radio amatur Indonesia (Organisasi Amatir Radio Indonesia – ORARI) dengan program makan-makan sampai letih. Kami disambut umpama menteri dari Malaysia. Menjelang 12.30 malam baru kami balik ke hotel. Semuanya keletihan dan acara membeli belah pula menanti keesokan harinya.

Hari Keempat
Seperti biasa kami bangun awal pagi untuk meneruskan marathon ini. Pada sebelah pagi selepas bersarapan pak Nano akan membawa kami ke istana Maimun yang terkenal dalam era kesultanan Deli dari tahun 1873-1924. Biasanya untuk masuk adalah percuma tapi pada hari berkenaan ia dikenakan bayaran Rp10,000. Kami batalkan niat dan terus ke Pajak Ikan iaitu syurga membeli belah bagi kaum hawa. Nasib jugak kami terdiri dari kaum adam yang kurang teruja dengan barangan yang dijual terutama pakaian.

Bapak Shaharin borong sakan dan khabarnya hampir Rp3,000,000.00 lebur di Pajak Ikan. Destinasi terakhir kami ialah kuih tradisi Kota Medan iaitu Bika Ambon. Katanya sapa yang ke Medan tidak membeli Bika Ambon akan menyesal bila balik nanti. Maka beratus ribu pulak la duit kami lebur kat sini. Terdapat kedai-kedai besar di jalan Mojopahit yang menjual kuih ini dalam 3 perasa utama iaitu pandan, asli dan keju. Harganya boleh tahan iaitu Rp30,000 untuk satu biji.


Bapak Shaharil sedang memilih pakaian. Buat-buat tak nampak jer l'auk' kat depan...


Antara gadis Medan yang jadi mangsa

Flight kami dari Kuala Namu Medan pukul 6.30 petang bermakna kami mula bergerak ke sana sekitar 4.00 petang untuk mengelakkan kesesakan walaupun jaraknya hanya 23km sahaja. Lapangan terbang baru ini menggantikan tempat lama iaitu Polonia yang lebih jauh dengan Kota Medan.


Muka semua ceria sebab dah nak balik. Rindu anak katanya

Kami ucapkan ribuan terimakasih kepada pak Nano yang sabar melayan karenah kami. Dia banyak membantu dengan memberi banyak panduan perjalanan dan membawa kami ke tempat-tempat menarik sekitar Medan dan danau Toba. Sepanjang 4 hari ini kami dihidangkan dengan lagu-lagu best dari Anggun Csasmi walaupun sebelum ni kami tak pernah dengar pun namanya.





Friday, 21-Jun-2013 16:24 Email | Share | | Bookmark
CLASHOT-Shot, upload and earn money


Berita baik bagi pengguna iphone kerana kini depositphoto telah membuka laluan untuk menerima hampir sebarang gambar yang dirakam menggunakan kamera berkenaan. Kini gambar yang diambil tidak lagi sia-sia kerana jika anda bernasib baik dan memerlukan sedikit pengentahuan tentang fotografi, anda akan mula menjana duit dalam dollar us. Jangan lepaskan peluang ini.

Untuk langkah pertama.
Anda hanya perlu mempunyai akaun depositphotos yang boleh didaftarkan secara percuma dan mudah. Hanya ikut arahan satu persatu hingga siap. Anda boleh register DI SINI: http://depositphotos.com?ref=1015741

Langkah kedua
Semestinya anda perlukan sebuah iphone 4 dan ke atas yang mampu merakam gambar 5 megapixel ke atas. Ini adalah langkah paling bijak Apple menjalinkan kerjasama dengan depositphotos yang merupakan agensi stockphoto yang telah menempa nama sebaris dengan agensi-agensi lain. Saingan terdekat Apple iaitu Samsung patut mengambil peluang ini supaya tidak jauh ketinggalan dengan pesaingnya. Lagi pun gambar dari kamera telefon Samsung tidak kurang hebatnya.

Pastikan anda download application dari itune iaitu Clashot.

Langkah ketiga
Ambil gambar apa saja yang anda fikirkan menarik dan mempunyai nilai kormesil dan upload ke Clashot. Letakkan tajuk gambar dan keyword yang berkaitan untuk memudahkan pembeli mencarinya. Gambar yang terpilih akan dimasukan secara automatik ke gallery depositphotos untuk dijual manakala gambar yang tidak terpilih masih lagi berpotensi terjual di gallery Clashot

Enjoy


Sunday, 26-May-2013 08:33 Email | Share | | Bookmark
Nature

Nature atau alam semulajadi memberi makna agak umum bagi kita. Ia termasuklah haiwan, serangga, landskap, air terjun dan tumbuha-tumbuhan. Jika nak dibandingkan dengan gambar yang dihasilkan di luar negara bercuaca sederhana, negera kita ni agak terhad. Jadi seorang jurugambar perlu pandai subjek, masa dan komposisi supaya ia setanding dengan gambar yang dihasilkan di New Zealand atau Switzerland.

Jika di negera mereka, mereka boleh berbangga dengan langit yang sentiasa membiru, gunung ganang yang cantik bersalji tapi apa yang ada kat Malaysia? Kita juga boleh hasilkan gambar nature yang cantik berbentuk macro, hidupan liar dan sunrise. Jadi setiap tempat ada kelebihan tersendiri. Jurugambar kena kreatif untuk hasilkan gambar yang baik, setanding dengan jurugambar luar negara.



Perkara yang membuatkan sesuatu gambar kelihatan cantik ialah warnanya yang pelbagai dan kontras, bersih dan tidak berserabut. Selain itu komposisi dan pencahayaan yang betul menambahkan seri gambar berkenaan. Yang penting, kita dapat apa yang kita nak.

Bila merakam gambar burung, sesorang jurugambar memerlukan lensa yang sesuai dan boleh dirakam dari kedudukan jauh. Sebagai contoh lensa 200mm sesuai untuk merakam burung dalam zoo atau sangkar. Jika di luar lensa 600mm ke atas diperlukan kerana burung akan lari jika didekati dan imej perlu dibesarkan semaksimun mungkin di atas sensor.



Lens yang berfokal besar ini juga dapat memberi bokeh yang baik sebab latar belakang yang semak dan berserabut akan menggangu subjek utama. Jadi ia hendaklah dikaburkan dengan bukaan aperture dan fokal lensa yang besar. Bila menggunakan lensa 200mm ke atas, tripod atau monopod mesti digunakan bila tangan tidak mampu menanggung berat lens. Jika tidak gambar akan blur kerana tangan kepenatan. Ingat moment yang dirakam tidak akan berulang, jadi ia adalah penting bagi anda, buat sebaik mungkin. Jika tidak anda akan menyesal kerana kerja sambil lewa dengan hasil yang mengecewakan.



Untuk merakam gambar burung, seorang jurugambar yang baik sepatutnya tahu memilih setting yang sesuai pada kameranya bagi mendapat hasil yang optimun. Kalau boleh, jangan gunakan mode manual kerana ia melambatkan pergerakan. Gunakan continuous shooting mode (burst mode) supaya dapat merakam banyak frame gambar yang sama. Dalam banyak frame ini kita boleh pilih yang terbaik sahaja.

Setting lain ialah pastikan fail gambar dalam RAW kerana kita dapat membuat post proses (edit dalam photoshop) untuk mendapatkan hasil yang diperlukan. Format RAW juga dapat menyelamatkan gambar yang tidak boleh dalam JPEG. Antaranya tentang highlight, exposure dan warna yang betul (white balance).



Seperti yang kita ketahui bahawa noise (dalam filem dipanggil grain) merupakan musuh utama dalam penghasilan digital, jadi elakkan penggunaan iso yang tinggi. Iso di bawah 400 adalah sesuai bila melibatkan pencahayaan yang tidak sekata. Jika ia tidak dapat dielakkan, gunakan perisian noise remover (sekadar perlu) sahaja semasa post proses dengan Photoshop.



bersambung


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net